Windows 7 and CFS1 joystick problem; A FIX!!!
Contribute Now
Goal amount for this year: 10000 USD, Received: 9,430.00 USD (94%)
Welcome Back, Unregistered     Today's Date:       Current Time: 

Please Support the SOH "2020 Charter Membership Drive"




Accepted Payment Types

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 26

Thread: Windows 7 and CFS1 joystick problem; A FIX!!!

  1. #1
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016

    Exclamation Windows 7 and CFS1 joystick problem; A FIX!!!

    Many "workarounds" were offered, but I think that what aproblem_asolution (very apt name btw...) has found can only be described as a genuine fix;

    Ok the problem is very simple!

    Explanations:
    -------------

    In Windows 95 To XP, the game search for joystick name in regedit
    at key "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contr ol\MediaProperties\PrivateProperties\Joystick\OEM\ ..."
    but in Windows > XP (or 64 bits systems) (Example: Windows 7 - 64 bits) The key is not in "HKEY_LOCAL_MACHINE" but in "HKEY_CURRENT_USER"
    "HKEY_CURRENT_USER\System\CurrentControlSet\Contro l\MediaProperties\PrivateProperties\Joystick\OEM\. .."

    Then just patch the EXE file game to read in "HKEY_CURRENT_USER" and not in "HKEY_LOCAL_MACHINE"
    The ASM instruction is "push 80000002" to request on "HKEY_LOCAL_MACHINE" (hexadecimal values=6802000080)
    and "push 80000001" to request on "HKEY_CURRENT_USER" (hexadecimal values=6801000080)

    Follow Simple Steps to patch properly (Change Only 2octets):
    ------------------------------------------------------------

    01) Download Hexadecimal editor (example freeware: http://mh-nexus.de/en/downloads.php?product=HxD)
    02) Optional: Backup the EXE Game file Default = "C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Combat Flight Simulator\COMBATFS.EXE"
    03) Optional: Backup the Config game file (if exists) Default = "C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Combat Flight Simulator\COMBATFS.CFG"
    04) Open the EXE Game file "COMBATFS.EXE" with the hexadecimal editor
    05) Search for hexadecimal values an enter "6802000080" (CTRL+F -> Hexadecimal Values -> 6802000080, F3 To search next)
    06) Normally you have 3 results (Me at offsets: 1141, C60F, C6BD) (Don't Select And Change The 1st result)
    07) Select the 2nd result (Me at offset C60F) and replace "6802000080" by "6801000080" [Just replace 02 by 01]
    08) Select the 3rd result (Me at offset C6BD) and replace "6802000080" by "6801000080" [Just replace 02 by 01]
    09) Save the EXE game file "COMBATFS.EXE" (in hexadecimal editor)
    10) Delete the config game file "COMBATFS.CFG" (if exists)
    11) Start the Game...
    12) Joystick And Configuration Menu Works Fine NOW

    (If you have some problems just replace "COMBATFS.EXE" [steps 02] To restore original file)

    Enjoy
    The original thread at FlightSim is HERE.

    I took the liberty of re-posting here as I think that this fix is of general interest to anyone interested in flying CFS1. I tested the HEX editing procedure myself but, not having a Windows 7 machine, I would appreciate any feedback from people who do.
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  2. #2
    Quote Originally Posted by hubbabubba View Post
    Many "workarounds" were offered, but I think that what aproblem_asolution (very apt name btw...) has found can only be described as a genuine fix;



    The original thread at FlightSim is HERE.

    I took the liberty of re-posting here as I think that this fix is of general interest to anyone interested in flying CFS1. I tested the HEX editing procedure myself but, not having a Windows 7 machine, I would appreciate any feedback from people who do.
    Does this mean we won't get the funky message about the joy stick change, whenever we go to settings?

    If I don't even know what octets are, should I be trying this?

  3. #3
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016
    Quote Originally Posted by mcbob View Post
    Does this mean we won't get the funky message about the joy stick change, whenever we go to settings?
    Yep!
    Exactly what it means.

    Quote Originally Posted by mcbob View Post
    If I don't even know what octets are, should I be trying this?
    Nope. I'm tempted to offer my own modified COMBATFS.EXE for those "technically challenged" like you. My only question is; will SOH let me? How about No Dice?

    It would be a replacement for the ORIGINAL file, no more, no less.
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  4. #4
    SOH Staff
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    State of Confusion..... -8GMT
    Posts
    3,770
    Quote Originally Posted by hubbabubba View Post
    Yep!
    Exactly what it means.



    Nope. I'm tempted to offer my own modified COMBATFS.EXE for those "technically challenged" like you. My only question is; will SOH let me? How about No Dice?

    It would be a replacement for the ORIGINAL file, no more, no less.
    great idea...i'll look into it.
    sometimes the magic works.
    sometimes it doesn't.

  5. #5
    Quote Originally Posted by hubbabubba View Post
    Yep!
    Exactly what it means.



    Nope. I'm tempted to offer my own modified COMBATFS.EXE for those "technically challenged" like you. My only question is; will SOH let me? How about No Dice?

    It would be a replacement for the ORIGINAL file, no more, no less.
    I still might try it as it appears that it only changes the one exe file. I have change regedit before under email directions of a spyware expert.

    Another question, should I reload CFS back to it's original location for win7? I had made a new folder directly under C as suggested by someone on the forum. That didn't seem to help anything for me. I know how to put my config and campaign files back to their present state.

    mcbob

  6. #6
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016
    Quote Originally Posted by mcbob View Post
    (...)
    Another question, should I reload CFS back to it's original location for win7? I had made a new folder directly under C as suggested by someone on the forum. That didn't seem to help anything for me. I know how to put my config and campaign files back to their present state.

    mcbob
    I would re-install in its original location then, without running the game even once, replace the defective COMBATFS.EXE with the repaired one. This should permit to "skip" steps 3 and 10 altogether.

    Keep us posted and. if you do it, tell us the results, if any. The worst that could happened is a hang-out game and a re-boot, maybe.
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  7. #7
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016
    Quote Originally Posted by smilo View Post
    great idea...i'll look into it.
    Thanks smilo. Strictly speaking, it is a modification of the heart of the game (and probably against the EULA) but, also strictly speaking, M$ should have done it by themselves years ago. Your call guys!
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  8. #8
    SOH Staff
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    State of Confusion..... -8GMT
    Posts
    3,770
    done deal with positive results.
    check your email for details.

    i am most anxious to see if this will solve the issue in xp.
    sometimes the magic works.
    sometimes it doesn't.

  9. #9
    Quote Originally Posted by hubbabubba View Post
    I would re-install in its original location then, without running the game even once, replace the defective COMBATFS.EXE with the repaired one. This should permit to "skip" steps 3 and 10 altogether.

    Keep us posted and. if you do it, tell us the results, if any. The worst that could happened is a hang-out game and a re-boot, maybe.
    I did reload the whole program to the default location and then made the two changes as suggested. My only problem was figuring out that I had to go in and allow myself to overwrite that file. When I started CFS1 the joystick worked just like it should with no changes at all. I didn't even have to pick it or turn it on. It was just there and working just like it should. I will of course, have to go in and reassign some of the buttons to my liking. I didn't see that funky message after I checked to see that it showed my joystick and verify that all the functions were active.

    I did notice that when I flew the free flight that the mountains were 3d. Before, only the buildings were 3d. I wasn't getting that before after I used the config fix. Also the movie plays when you start the program. Are all the flights supposed to have 3d terrain?

    I still have to figure out my video settings.

    I never had any problems with XP, but I don't remember anything but the buildings being 3d.

    Thanks for all the help so far. I'm sure I'll have more questions.

    mcbob

  10. #10
    Hubba,
    I will not have a problem with hosting your new File.

    Dave
    http://www.TheFreeFlightSite.com
    "Laissez les bon temps rouler"

  11. #11
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016
    I'm happy to see that it is working, mcbob. As for 2D/3D issue; I can't even imagine what a mountain would look like in 2D. You can skip the intro movie by modifying your CFG file this way;

    [MAIN]
    ShowLogo=0


    I have send a "patch" to smilo who will give it a shake on his machines. Once he declare it safe, and working, I will upload here and to your site, No Dice. Quite frankly, I think that the more places offer this fix, the better.
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  12. #12
    Ready and waiting, I will post it on your page and the CFS1 Utility page,

    Dave
    http://www.TheFreeFlightSite.com
    "Laissez les bon temps rouler"

  13. #13
    SOH Staff
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    State of Confusion..... -8GMT
    Posts
    3,770
    as hubba said, i am running a few tests on several machines.
    understand that all of my machines run xp,
    so, basically, i'm just trying to find out
    if the "your joystick has changed from blah blah to blah blah..."
    message has gone away.
    with any luck and few interruptions,
    i will finish this evening and will report to hubba.
    if anyone wants to test this on a vista or w7 machine,
    i would suggest talking to hubba.
    sometimes the magic works.
    sometimes it doesn't.

  14. #14
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016
    Quote Originally Posted by smilo View Post
    as hubba said, i am running a few tests on several machines.
    understand that all of my machines run xp,
    so, basically, i'm just trying to find out
    if the "your joystick has changed from blah blah to blah blah..."
    message has gone away.
    with any luck and few interruptions,
    i will finish this evening and will report to hubba.
    if anyone wants to test this on a vista or w7 machine,
    i would suggest talking to hubba.
    Vista and up should try it. As for XP, some machines do get the problem, some don't. Why?
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  15. #15
    I have gone thru a few XP's and never had the problem ??

    Dave
    http://www.TheFreeFlightSite.com
    "Laissez les bon temps rouler"

  16. #16
    SOH Staff
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    State of Confusion..... -8GMT
    Posts
    3,770
    Quote Originally Posted by No Dice View Post
    I have gone thru a few XP's and never had the problem ??

    Dave
    LUCKY, you.

    all of my xp machines get the %$#^&* joystick message.
    with the exception of my main machine
    which stopped getting it after i dropped in the patch.
    problem is, i tried it on 3 other xp machines and it doesn't work.
    i have tried for hours and can't figure it out.

    i thought, maybe, my main was 64 bit, but no.

    i have no doubt that this was caused by a bogus ms automatic security update,
    but have no idea what it was or when it was installed.
    i guess i could reinstall xp without service packs on a reformatted machine
    and then manually install all of those updates, but really?
    i think i have better things to do with my time.

    ...or do i? i am curious.

    edit; read on to see that the commentator does not know what he is talking about.
    the issue was caused by a corrupt combatfs.exe NOT
    a bogus ms automatic security update.
    my apologies for falsely pointing fingers.
    Last edited by smilo; November 25th, 2014 at 07:19.
    sometimes the magic works.
    sometimes it doesn't.

  17. #17
    Well now I am really confused, or missing something...maybe my brain.

    I thought the problem was with Vista and win7, I really never had a problem with XP.

    Was there an XP pro or something ? I only ask because the win7 problem does not happen on Win7 pro version.

    Let me take a look, maybe I have XP pro or something?

    Edit: I do not allow updates and do not use Norton ect. protection, they don't really do much, in my opinion.

    Dave
    http://www.TheFreeFlightSite.com
    "Laissez les bon temps rouler"

  18. #18
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016
    It's the have-not talking to the have-plenty here but I think that M$ released a 64 bits version of XP in limine.

    Maybe they did the same with the Registry hierarchy and switch controls location as well. I know I have installed CFS1 (and FS95 and 98 as well) on the "going to the curb" (an XP) machine without problem whatsoever.

    As I was saying in a e-mail I just send to smilo, maybe COMBATFS.EXE installed differently, but this makes no sense unless a third-party (you) modified that file.

    I really would like some Vista-7-8 guinea pigs!!!
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  19. #19
    SOH Staff
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    State of Confusion..... -8GMT
    Posts
    3,770
    Quote Originally Posted by No Dice View Post
    Well now I am really confused, or missing something...maybe my brain.

    I thought the problem was with Vista and win7, I really never had a problem with XP.

    Was there an XP pro or something ? I only ask because the win7 problem does not happen on Win7 pro version.

    Let me take a look, maybe I have XP pro or something?

    Edit: I do not allow updates and do not use Norton ect. protection, they don't really do much, in my opinion.

    Dave
    yup, there was/is a 64 bit xp version.

    this will explain and tell what you have;
    http://support.microsoft.com/kb/827218


    it would appear that this is yet another instance of smilo hijacking a thread.
    my apologies hubba.
    i was hoping this patch would also fix the joystick message issue in xp.
    sometimes the magic works.
    sometimes it doesn't.

  20. #20
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016
    Quote Originally Posted by smilo View Post
    yup, there was/is a 64 bit xp version.

    this will explain and tell what you have;
    http://support.microsoft.com/kb/827218


    it would appear that this is yet another instance of smilo hijacking a thread.
    my apologies hubba.
    i was hoping this patch would also fix the joystick message issue in xp.
    The patch only works on OS that have their controls-joysticks under HKEY_CURRENT_USER instead of HKEY_LOCAL_MACHINE. I just tried my wife 32 bits Vista machine and this is the case. So, just to be clear, 32 or 64 bits has no effect on the giberish message. Register is the deciding factor.

    If you receive that message under XP machines, smilo, one of two things is happening; 1-you have a Register that has controls-joysticks under HKEY_CURRENT_USER or; 2- your COMBATFS.CFG is corrupted.

    And this is not highjacking...
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  21. #21
    SOH Staff
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    State of Confusion..... -8GMT
    Posts
    3,770
    Quote Originally Posted by hubbabubba View Post
    The patch only works on OS that have their controls-joysticks under HKEY_CURRENT_USER instead of HKEY_LOCAL_MACHINE. I just tried my wife 32 bits Vista machine and this is the case. So, just to be clear, 32 or 64 bits has no effect on the giberish message. Register is the deciding factor.

    If you receive that message under XP machines, smilo, one of two things is happening; 1-you have a Register that has controls-joysticks under HKEY_CURRENT_USER or; 2- your COMBATFS.CFG is corrupted.

    And this is not highjacking...
    who'd a thunk it?
    certainly, not me.
    just for the heck of it, i tried to reinstall cfs.
    no joy. next, open the COMBATFS disk,
    copy the combatfs.exe and paste it into the main cfs folder.
    well, i'll be jiggered...it worked.
    repeated the process on several other installs
    and another machine...success.

    many thanks hubba.
    i have been fighting that message for years.


    side note;
    rereading this post, i just noticed that you said
    your COMBATFS.CFG is corrupted.
    for some reason, i thought you said combatfs.exe
    i'm sure glad that i misread it
    or i'd still be banging my head against the wall.
    sometimes the magic works.
    sometimes it doesn't.

  22. #22
    SOH-CM-2019 hubbabubba's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Age
    63
    Posts
    1,016
    Quote Originally Posted by smilo View Post
    (...)
    many thanks hubba.
    i have been fighting that message for years.


    side note;
    rereading this post, i just noticed that you said
    your COMBATFS.CFG is corrupted.
    for some reason, i thought you said combatfs.exe
    i'm sure glad that i misread it
    or i'd still be banging my head against the wall.
    Well, ignorance is bliss...
    Torture numbers and they'll say anything.


    Hubbabubba, Touche à tout.

  23. #23
    SOH Staff
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    State of Confusion..... -8GMT
    Posts
    3,770
    too true____

    it would appear that we have killed two birds with one stone.

    now, with the absence of a flood of w7 volunteer testers,
    i would say, go ahead and post the patch.

    well done, my friend, well done, indeed.
    sometimes the magic works.
    sometimes it doesn't.

  24. #24
    SOH Staff
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    State of Confusion..... -8GMT
    Posts
    3,770

    W8 Patch Test

    a few hours ago, my wife, graciously, allowed me
    to use her precious, new w8 laptop.
    understand, that this was no small feat.
    i will leave it at that...thank you , Dearest.
    (no sarcasm intended)

    after installing cfs and my controller,
    i fired up the game and went into settings.
    of course the dreaded "joystick has changed" message appeared.

    i closed out the game, found the main cfs folder,
    which was located in program files (x86)\microsoft games.
    i replaced the original combafs.exe with hubba's patch,
    fired up the game, went into settings, and BINGO!!!
    there was no message and my controller was listed.
    after setting up the axis assignments, all functioned properly.

    i shut down the game and went back to the main cfs folder
    to have a look at the combatfs.cfg. WHAT? it wasn't there. dang
    after much dinking around, i finally did a search of the c drive
    and found it here;
    c:\users\Beverly\AppData\Local\VirtualStore\Progra m Files (x86)\Microsoft
    Games\Combat Flight Simulator\COMBATFS.CFG

    just for the heck of it, i tried to find it one step at a time, from the beginning.
    the machine showed no AppData file unless i searched for it
    and showed no virtualstore, even when i searched for it....odd
    must be hidden files or some such foolishness.

    anyway, went back to the original search,
    opened combatfs.cfg with notepad, did some editing,
    saved and closed, fired up the game and everything was still fine.

    finally, i cleaned up my mess, but left the desktop icon for my wife to delete,
    gave her back her machine and said thank you very much.

    WINNER!!!
    sometimes the magic works.
    sometimes it doesn't.

  25. #25
    I luv the added humor smilo, you are the best.
    Thank you Hubba and smilo......

    Dave
    http://www.TheFreeFlightSite.com
    "Laissez les bon temps rouler"

Similar Threads

  1. Windows 7 Ultimate and CFS1
    By Easy Flier in forum CFS1 General Discussion
    Replies: 9
    Last Post: April 25th, 2014, 02:47
  2. TrackIR and Joystick Control in CFS1...
    By Hauksbee in forum CFS1 General Discussion
    Replies: 8
    Last Post: August 25th, 2012, 20:20
  3. CFS1 will not respond to joystick...
    By Hauksbee in forum CFS1 General Discussion
    Replies: 2
    Last Post: January 20th, 2012, 08:25
  4. CFS1 still going strong, joystick not
    By hmruber in forum CFS1 General Discussion
    Replies: 2
    Last Post: February 11th, 2010, 06:14
  5. Problem Using Joystick Windows Vista
    By drseth@verizon.net in forum CFS1 General Discussion
    Replies: 1
    Last Post: November 25th, 2008, 11:48

Members who have read this thread: 5

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •