Engine won't start.....
Results 1 to 9 of 9

Thread: Engine won't start.....

  1. #1
    SOH-CM-2021 Cees Donker's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Zoetermeer, Netherlands
    Age
    65
    Posts
    4,279

    Engine won't start.....

    I'm busy with a plane's FM, but the engine won't start. It turnes around, but it stops as if it gets no fuel. What can be wrong?




    Cees

  2. #2
    What aircraft?

    It could be the normalized starter torque value in the aircraft.cfg file. Engines must achieve 500 rpm in order for them to start.

    Some aircraft have custom gauges that require certain steps be followed, miss a step and they won't start.
    My computer: ABS Gladiator Gaming PC featuring an Intel 10700F CPU, EVGA CLC-240 AIO cooler (dead fans replaced with Noctua fans), Asus Tuf Gaming B460M Plus motherboard, 16GB DDR4-3000 RAM, 1 TB NVMe SSD, EVGA RTX3070 FTW3 video card, dead EVGA 750 watt power supply replaced with Antec 900 watt PSU.

  3. #3
    stansdds has it correct, and if you do cntrl+shift+F4, then cntrl+F4, then cntrl+enter, it should start.

    If not, check fuel, check min. throttle setting in cfg. Add a bit to it to see if it helps, reduce back to zero if not.
    min_throttle_limit = 0.01 (= 1% throttle)

    Are you at a higher altitude than 3000 feet?

    What is your critical altitude set at? Should be at least 3000 feet if normally aspirated gas engine, higher for supercharged.

    If turbo prop, ignore all that. :-)

    Do you require fuel boost pumps?

    Is fuel pressure positive?

    Do you have a fuel flow gauge?

    If you start in another aircraft with engines running, then switch do the engines continue to run? Is it a start issue or also a running issue?

    If you cannot resolve, post or send your aircraft cfg.

    Load a fresh flight so batteries are charged. Try again.
    Milton Shupe
    FS9/FSX Modeler Hack

    My Uploads at SOH - Here
    Video Tutorials - Gmax for Beginners

  4. #4
    SOH-CM-2021 Cees Donker's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Zoetermeer, Netherlands
    Age
    65
    Posts
    4,279
    'If you start in another aircraft with engines running, then switch do the engines continue to run?' Yes they do! It must be a start problem. I'll take another look tomorrow. Time for bed now....

    Thanks for your help gentlemen!

    Cees

  5. #5
    Ceesoes it start and continue to run if you crack the throttle? As noted cfgbadjustment of the starter torque might help, Of more complication is the air file adjustment at low Rpm for internal friction. Keep ,up the good workT

  6. #6
    SOH-CM-2021 Cees Donker's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Zoetermeer, Netherlands
    Age
    65
    Posts
    4,279
    Yes, it works!

    Cees

  7. #7
    Another thing to check is min_design_mp in the aircraft.cfg file. Should probably be set to about 5.0

    Section 508 controls power efficiency and 509 controls engine friction, and they have to balance each other.

    Less obvious and much harder to explain is that section 512 (prop power coefficient) can also be a factor, not only in whether an engine idles but at what RPM.

  8. #8
    Jerry:

    Great to see you!

    Not sure why but FS seems to have a warmup function in that some aircraft need a crack of throttle to start and initially run, but when run for a very short time will settle into a zero throttle idle just fine.

    Cheers: tom

  9. #9
    I've had this issue when working on CFG files. did you do anything to the prop values?

    if you changed from or to constant speed propeller and didn't set the correct values that could do it (hand editing that is).

    I've been working on WWI aircraft and have found alot of prop mistakes. well while correcting them (a Sopwith Snipe never had a 3 blade, constant speed prop) I had the no start issue. I found that i Fixed part of the issue but forgot to set it to the right propeller type. oops!

    just something to look at.
    "Courage is the discovery that you may not win, and trying when you know you can lose."-Tom Krause

    My works Here: http://www.thefreeflightsite.com/JFortin.htm

Similar Threads

  1. Engine start?
    By OldCrow in forum CFS3 General Discussion
    Replies: 13
    Last Post: June 30th, 2013, 14:29
  2. EAA's P-64 - First engine start!
    By Cirrus N210MS in forum Ickie's NewsHawks
    Replies: 5
    Last Post: February 12th, 2013, 00:02
  3. DC-7C engine start problems
    By SSI01 in forum FS 2002/2004 General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: January 8th, 2012, 17:42
  4. T-37 Engine Start
    By falcon409 in forum FS 2002/2004 General Discussion
    Replies: 37
    Last Post: May 25th, 2011, 15:20
  5. engine start sequense
    By Daveroo in forum FSX General Discussion
    Replies: 9
    Last Post: May 15th, 2011, 11:32

Members who have read this thread: 0

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •