PDA

View Full Version : Windows 10 upgrade in regards to FS9



Blackbird686
July 29th, 2015, 04:11
Regarding Windows 10 and those of us who fly the FS9 version of Roy's excellent B-25 Mitchell, I'd be a bit hesitant before I upgraded....

From the FSX Forums: http://www.sim-outhouse.com/sohforums/showthread.php?95297-quot-Windows-10-Upgrade-quot

BB686:US-flag:

napacon
July 30th, 2015, 06:23
On My Dedicated Tower CP win7...FS9 only...Win 10 has denied access..Until I find a solution,FS9 is unusable in Win 10 for me..

Tom Burnside
July 30th, 2015, 09:53
Im having a problem running it in Win10 anyone know how to get it working.

Lane Street
July 30th, 2015, 10:03
I have not taken the WinX plunge yet, however I have read elsewhere that you need to use the no-CD FS9.exe to get FS9 to run on WinX.

IIUC, optical drive support in WinX is.....lacking.

cheers,
Lane

Blackbird686
July 30th, 2015, 10:25
I'm not running Win10 but try a fresh install of FS9 somewhere on the HD like "C:\FS Games\Flight Simulator 9" (no quotes). Not sure what to do about the lack of optical disc support. Hard to fathom that MS would create a new OS that didn't support MS Flight Simulator.

BB686:US-flag:

ViperPilot2
July 30th, 2015, 10:33
I'm not running Win10 but try a fresh install of FS9 somewhere on the HD like "C:\FS Games\Flight Simulator 9" (no quotes). Not sure what to do about the lack of optical disc support. Hard to fathom that MS would create a new OS that didn't support MS Flight Simulator.

BB686:US-flag:

I hope not, but maybe this is Microsoft's way of saying "Well, we shut ACES down, and with the response we received about MS Flight, this is the way we say GOODBYE to the FS Community, once and for all."

BTW... does the No CD patch work for W7 64?

Alan :dizzy:

Maarten -
July 30th, 2015, 10:48
BTW... does the No CD patch work for W7 64?

Yes, it does.

ViperPilot2
July 30th, 2015, 11:21
Thanks, Maarten!

Alan :very_drunk:

Maarten -
July 30th, 2015, 11:58
I haven't downloaded Windows 10 myself (yet). I do have Windows 7 Home Premium 64 bit. I installed all three (!) FS2004 sims straight on the root, avoiding Program Files hitches:
- for 1950s-60s scenery C:\Flight Simulator
- for pre-WW2 scenery C:\Flight Simulator Golden Wings 3
- for modern scenery C:\Flight Simulator UT

I'm wondering if that would work out well for Windows 10 also. Just an idea.

Cheers,
Maarten

rich12545
July 30th, 2015, 16:00
You also need 9.1 installed.

Mick
July 31st, 2015, 06:11
I hope not, but maybe this is Microsoft's way of saying "Well, we shut ACES down, and with the response we received about MS Flight, this is the way we say GOODBYE to the FS Community, once and for all."

I doubt that it's intended to make a statement. I think it's just that there's no reason to make the new operating system support a program that's hasn't been supported or developed further since four operating systems ago.

As for Flight, I think it's very development and introduction was MS's way of saying Goodbye to the FS community. They didn't see simmers as a large enough market to cater to any longer, so they developed Flight for the game market. By the time they saw that the gamers didn't go for it, they'd already written us off. They probably never expected the FS community to embrace Flight.

Milton Shupe
July 31st, 2015, 12:32
Paul Domingue's comments in the FSX thread on this topic says he has FS9 running fine, and how he did it.

vonernsk
July 31st, 2015, 12:57
Thanks for that Milton,

To summarise:

1. FS9 must be upgraded to the FS9.1 version

2. The 'start FS9 without a CD inserted' file/app must have been installed and tested.

3. Remove any password you have put on your existing Windows installation before upgrading.

Sounds all good to me . . . anyone done it yet?

Mal

pstrany
July 31st, 2015, 20:56
I installed FS9 and CFS2 in 8.1, then upgraded months ago to Win10 (beta) and finally to Win 10 Pro. Though CFS2 ran in 8.1, it actually runs much better for me under Win 10. Interestingly, FS9 was a mess in 8.1, and barely worked under the beta 10, but now it is actually working (though the preview window is still black.) It is a pain getting into the sim, but once in, graphics are smooth, and it runs well. I'm having some issues with specific animations, but I'm still sorting that out.

I have the original installation, with the CD crack in place, in both cases....

Paul `

Tom Clayton
August 1st, 2015, 09:23
Gents, with the relationship that SOH has had with MS in the past, we've always been leery of discussing the no-CD file. But... due to the nature of this thread, I'm not going to squash the issue of using it. That being said, if anyone doesn't have it and wants to speak with a user that does, don't even do it in PM here. Get the user's email and discuss any file transfers completely away from SOH. Thanks!

Edit: I'm also going to stick this thread to make it easier to find. It seems quite a few are having the same issue.

edmoore235
August 4th, 2015, 17:38
Greetings all,

While I am not an expert on OS or Microsoft, here is my results on upgrading two DELL OptiPlex SF model 745 systems to Windows Pro TEN
and Windows TEN. It went without a single problem. Both FS 9 and FS X are running well in both. One system is a 64 bit and the other is
32 bit. Both FS 9 installs use the 9.1 patch and the No-CD patch. The FSX installs are with ACCEL. I am very happy with my experience.
Take care and good luck.

Ed

huub vink
August 7th, 2015, 13:45
This evening I made the step and installed Windows X. The installation went smooth, however once finished my PC only wanted to run in 1024 x 768 resolution as Windows X didn't recognise my GeForce GTX760. But after an additional reboot it worked fine.

My FSX install worked without problems immediately, however my SilverWings and GoldenWings needed an extra program called directview. After a black screen a forced shutdown both my FS9 installls work, however like Paul, I have a black preview screen. Which I haven't been able to fix until now.

Although I have only fired up my flightsims a few times, I have the idea that both FSX and FS9 run load faster and smoother under Windows X.

Cheers,
Huub

Edit: Not that I'm really testing all aspects, but I have had problem with switching back from windowed mode to fullscreen. When I switched to full screen the full size screen was black and FS9 remained the same size as it was windowed. It doesn't happen every time, but I have the feeling there is a minor conflict between Windows X and my Geforece GTX760 video card.

vonernsk
August 9th, 2015, 01:40
Took the plunge last night and - so far all looks good. Still exploring various set ups and conditions to see how stable the old FS9 is in this latest rendition of Windows.

Overall first impression is one of a slightly crisper renditions of textures and smoother responses all round in the flt regime and other areas.

Will post any glitches that come up.

Mal

Dumonceau
August 9th, 2015, 02:12
Users experiencing the black screens can consider doing the following:

- upgrade the video drivers to the latest ones of your given manufacturer (and disable the updating of your drivers by windows in the advanced system settings)
- install the latest DirectX version (FS9 = DirectX9c)
- Make sure they have the older dot net versions (.net 2.0 and 3.5)

Hope this helps!

Johan

Dumonceau
August 9th, 2015, 02:14
On My Dedicated Tower CP win7...FS9 only...Win 10 has denied access..Until I find a solution,FS9 is unusable in Win 10 for me..

Select the FS9 directory properties and untick "read only". One of the nastier habbits that W10 has inherited from Win8.1.

Johan

Tom Clayton
August 22nd, 2015, 06:29
Moving to the Tips and Tweaks section...

Fleet Canuck
August 23rd, 2015, 01:22
I followed the advice on the FSX thread related to Windows 10, and clicked alt+enter when the initial screen went black, and FS9 was back in windowed mode. As long as I stay in windowed mode, I've got a smooth running, and I think faster frame rate FS9 than I did under Windows 7. I'm very grateful for all the expertise here! :applause:

Ian Warren
September 5th, 2016, 20:25
Obviously still no joy with running FS9/2004 in WIN10 ? .. I had it running fine and have not used it since horrid WIN10 decided it was going to install a few months back, today wanted to have a look at some scenery or rebuild and DIDDLY SWAT ! ..

Motormouse
September 30th, 2016, 02:43
Obviously still no joy with running FS9/2004 in WIN10 ? .. I had it running fine and have not used it since horrid WIN10 decided it was going to install a few months back, today wanted to have a look at some scenery or rebuild and DIDDLY SWAT ! ..

Lots of joy here.. using no-cd patch.

The problem people, is that the original Fs9 disc's came with a digital rights management software embedded, that installed when you first ran the disc / a disc with it on. (we'll call it DRM for now).

Microsoft found out that DRM software ( 2 major players being SafeDisc and SecuRom ) could possibly allow a hacker to take remote control of a computer system with those DRM so removed whatever it was in Windows that allowed the DRM to run when they published Win10, and for Win Vista, 7 and up disabled it via a 'security patch' KB3086255 (all of this info can be found on via google btw --- > http://www.howtogeek.com/230773/how-to-play-pc-games-that-require-safedisc-or-securom-drm-on-windows-10-8.1-8-7-and-vista/ & https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/games_windows_10/secdrvsys-not-loading-in-windows-10-this-will/65a6fe83-08df-4760-b2ad-6b1ce61d40d4?page=5&auth=1), ie DRM was deliberately 'broken' by Microsoft to better protect Windows systems from hacking.

To-date there are/were only 2 possible work-arounds for this for fs9 if you have Win 10; and possibly the option 2 (below) has now been disabled by Microsoft.

1) Find the no-cd patched fs9.exe file

or

2) (And this requires a bit of system hacking on your part) downloading the required DRM digital driver, then self-signing the security licence / license embedded into the driver as a 'software developer'; as I understand it you will then be prompted to allow the driver to run every time you boot up; ---> http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?697164-Possible-fix-to-win10-issues-with-secdrv-sys

Hope this helps

ttfn

Pete